‘He who is not afraid will always be safe’ (Lao Tzu)

Angst is iets goeds. Doordat we angst ervaren herkennen we gevaar en kunnen we ervoor zorgen dat we niet gewond raken. Angst is dus gezond en zorgt ervoor dat we in leven blijven. Angst is niet meer gezond als het ons weerhoud van het doen van de dingen die we moeten doen; als het ons verlamd op momenten dat we actie moeten ondernemen.

Fear Makes Progress Impossible

Angst is een barrière waardoor vaardigheden in het motorrijden niet verbeteren. Volgens Suzan Jeffers (2022) is de meest fundamentele angst de angst dat je iets niet aan kunt (‘I can’t handle it’). Als je denkt dat je de consequenties van bijvoorbeeld een val (kapotte motor of lichaam) niet aan kunt, zal je lichaam zich gaan verzetten tegen deze val. Je lichaam doet dat op verschillende manieren, maar geen van die manieren helpen je om uit de situatie te komen. De angst geeft een signaal naar het onderbewuste. Het onderbewuste stuurt het handelen weer aan en werpt barrières op. Zelfs als het bewuste weet wat gedaan moet worden (bv verder afschuinen als een bocht scherper blijkt dan gedacht) zal het onbewuste dat tegenhouden.

Angst ontstaat in het deel van de hersenen dat we het reptielenbrein noemen. Het reptielenbrein heeft een vrij eenvoudige manier van reageren op angst: vluchten, vechten, bevriezen. Zolang we blijven nadenken (de prefrontal cortex gebruiken) wordt het reptielenbrein niet geactiveerd en kunnen we zelf beslissingen nemen. Als we stoppen met nadenken neemt het reptielenbrein het over en vervallen we in één van de drie basis reacties.

Één van de mechanismen om de hersenactiviteit in de prefrontal cortex te houden is het hebben van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een vertrouwen in je eigen kwaliteiten en  mogelijkheden. Deze ontstaan door het hebben van kennis (feiten informatie, vaardigheden) en vertrouwen (onvoorwaardelijk vertrouwen in eigen kunnen).

Van angst naar zelfvertrouwen V2

Van angst naar zelfvertrouwen

Van Angst naar Zelfverzekerdheid

Het coachprogramma dat ik hanteer is gebaseerd op het proces beschreven door Parks (2015). Door je te leren over hoe de motor en alle krachten die erop werken, zul je meer kennis krijgen over de motor. Door deze kennis daarna in de praktijk te brengen, zul je meer zelfvertrouwen krijgen over je wat jij kunt. Na het coach traject zul je wegrijden als zelfverzekerde motorrijder.

De basis van mijn coachprogramma is dan ook:

  1. Het onderzoeken van de gedachten die je hebt over je datgene dat je angstig maakt
  2. Het vergroten van je kennis over de motor en je angsten
  3. Het vergroten van je kennis over je eigen vaardigheden
  4. Het toepassen kan deze kennis door het oefenen van de vaardigheden.

De nadruk van het traject zal liggen op het oefenen van vaardigheden. Door je nieuw opgedane kennis in de praktijk te brengen, zul je werken aan je zelfvertrouwen en zal je angst verdwijnen. Het plezier in het motorrijden zal weer snel terugkeren.

Foto-voor-website-1

Traject

We maken samen een programma
Je zult uitgedaagd worden, maar nooit verder dan waar jij je prettig bij voelt
Na iedere sessie krijg je huiswerk mee om thuis mee aan de slag te gaan
Ons doel is om het plezier in het motorrijden weer terug te krijgen
€85,- per uur